Het helende van kleuren

 Zonsondergang

Begin deze maand stond ik met mijn coach collega’s van CoachConfetti op de Levenskunstbeurs en het Hapinezfestival. Het viel het mij in de gesprekken die ik voerde met veel mensen echt op, mensen houden van kleur. Wat doet kleur met ons? Worden wij blij van kleur? Van alle kleuren of alleen van bepaalde kleuren? Geniet jij ook zo van de herfstkleuren? Hoewel het lastig is afscheid te nemen van de zomer kijk ik al naar uit naar de herfst met de warme tinten. In deze blog wil ik graag iets vertellen over het helende van kleuren.

Iets over de kleur:

Om ons heen zijn de hele dag  kleuren zichtbaar in de atmosfeer. Er zijn verschillende kleuren die je in de loop van de dag kunt zien. B.v. in de ochtend en avond zie je de warme kleuren van de zonsondergang en opgang  en in de winter zie je de koelere kleuren. Mensen zijn verbonden met de kleuren die in de atmosfeer voorkomen. Ideaal gezien zou het zo moeten zijn dat alle kleuren in ieder mens in balans zijn, zoals zij in de natuur in balans zijn. Een goed ritme en de beweging en warmte van de kleur in mensen zorgen voor een goede gezondheid en groei. Zonder ritme en beweging en warmte is er geen leven mogelijk. In de eerste 7 jaar van het kind is het belangrijk dat het kind kan spelen, springen en rennen. Het ritme en de beweging en de warmte die daardoor ontstaat zijn de gezonde principes om later een  gezond mens te worden. Bij een gestoorde 1ste 7 jaarsperiode kunnen er later problemen ontstaan met de gezondheid.

Je kunt het kind helpen door de bewegingen en de warmte van de kleuren.

In de 2de7 jaarsperiode is het van belang dat het kind goed kan gaan leren. Voorwaarde voor het goede leren is dat het kind goed in zijn vel zit. Tegenwoordig  kan het kind nogal eens onrustig zijn, wat veelal voortkomt uit een irritatie van het zenuwgestel. Dit zijn meest invloeden van buitenaf veroorzaakt door de moderne hectische tijd waarin het kind moet opgroeien. Helaas worden er door de reguliere gezondheidszorg snel etiketten uitgedeeld als ADD of ADHD zonder dat er onderliggende problematiek wordt onderzocht.

Bij een kind kan al op jonge leeftijd zichtbaar worden dat er ergens iets stagneert. Het kind kan b.v. lusteloos zijn en niet graag spelen, niet graag bewegen. Er kan een krampachtigheid zichtbaar zijn of er kunnen  problemen  zijn op sociaal emotioneel gebied. Door het werken met ritme en kleuren kan er iets in het kind veranderen/ genezen zodat het kind weer een stap in zijn ontwikkeling kan zetten. Het werken met de kleur heeft altijd een positieve werking en kan als een ondersteuning worden gezien. Tekenen en schilderen is een veilige manier om het gevoelsleven te onderzoeken en het basisvertrouwen te ondersteunen zowel bij kinderen als volwassen. 

Wil je meer lezen over de krach van kleur? koop dan nu de nieuwste Happinez die gaat er over!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *