Mindful tekenen en schilderen


Mindful tekenen en schilderen bij Karakter Kunst & Co is tekenen en schilderen met aandacht in stille concentratie.

De druk om te presteren wordt door de maatschappij gestimuleerd en ook door onszelf opgelegd. Het belemmerd ons om te falen en hiervan te leren. Het zorgt ervoor dat we minder genieten van wat we doen omdat het doel zelden wordt behaald of goed genoeg is. Het gevolg is dat we zelden aandacht besteden aan activiteiten waarvan we denken dat we er niet goed genoeg in zijn.

Bij karakter kunst & Co doe je een activiteit in de 1e instantie voor jezelf en je eigen ontwikkeling.

Door niet bezig te zijn met het resultaat zullen vervelende gevoelens zoals faalangst en minderwaardigheid vanzelf verdwijnen. Leuke bijkomstigheid van het loslaten van het resultaat is dat je ook meer plezier krijgt in de dingen die je doet.

Wat is mindful tekenen?

Mindful tekenen is een heel ontspannen en plezierige manier van tekenen naar waarneming, waarbij je de ogen richt op het onderwerp en de handen als vanzelf de lijnen op papier zetten. Dit geeft het gevoel dat je automatisch tekent, je hoeft je niet in te spannen of na te denken over verhoudingen. Het werkt juist omgekeerd; wanneer je je goed kunt ontspannen en je gedachten stil kunt leggen, zullen de verhoudingen verbazend goed lukken, terwijl je niet of nauwelijks op papier kijkt.

De lessen mindfull tekenen gaan over concentratie, focus, aandacht en het ervaren van innerlijke rust. Je leert om je aandacht op het hier en nu te richten, bewuster te kijken en beter te leren tekenen. Door mindfull tekenen kom je in een soort trance / meditatieve staat; het gevoel dat alles vanzelf lijkt te gaan. Ook wel Zen genoemd. Zen tekenen is een meditatie techniek die is ontstaan in het westen en goed past binnen de westerse cultuur.

Mindful tekenen richt zich op persoonlijke ervaring en veel minder op het rationele denken. Door het opzoeken van stilte en rust ontstaat een ervaring van diepe innerlijke vrede en het inzicht dat alles met elkaar verbonden is. In deze staat wordt alle aandacht gericht op het huidige moment zodat het volledig beleefd wordt. Stilte is als balsem voor de ziel.

Om te kunnen tekenen is waarnemen en een goed oog /hart / hand reflex van groot belang. Hand / hart / oog reflex verwijst naar het automatisme van de handen om met de ogen mee te bewegen. Door veel te oefenen leert men de handen mee te bewegen met de ogen. In de workshop beginnen we met oefeningen die uitleggen hoe je kunt tekenen met de oog- hart- handreflex. 

De donkere dagen in de winter is een mooie tijd voor stilte en bezinning daarom organiseert Karakter Kunst & Co in  December een workshop Mindfultekenen en schilderen. We werken met een zekere stille concentratie en nemen de rust nemen om iets goed uit te werken.

Tijdens teken- en schilderles staan bezinning en ontspanning voorop, ik werk op een positieve en ongedwongen manier en ben ik niet gefocust op de problemen. 

Waar; Atelier Karakter Kunst & Co, Pieter Seanredamstraat 17 3583 TA Utrecht

Wanneer; Zaterdag 10 December 2016 van 10.00 tot 16.00

Kosten; 65 euro inclusief koffie, thee, sap, koek, sandwiches en materiaal. Voor een parkeerkaart betaald u 10 euro extra.

Aanmelden kan door op de boeknu knop te drukken 

 Boek Nu!