Workshops Utrecht Hundertwasser Creëer je eigen paradijs!


Kom naar deze vrolijke 1 daagse workshop in Utrecht a la Hundertwasser; Creëer je eigen paradijs!

Een kleurrijke wereld is altijd synoniem voor het paradijs.

Hoe meer verschillende dingen er zijn hoe rijker je wereld. Door te scheppen à la Hundertwasser kun je jezelf vernieuwen. Durf je als een kind te beginnen en te stromen, bouwen, vallen, glanzen? Kortom vanuit  je rechterhersenhelft te spelen, te voelen en mee te bewegen?

Kunstenaar Friedrich Hundertwasser werd op 15 December 1928 geboren in Wenen als Friendrich Strowasser. Zijn vader stierf toen hij 1 jaar oud was, hij werd opgevoed door zijn joodse moeder. Tijdens de 2e wereldoorlog duikt hij samen met zijn moeder onder, hij was toen 12 jaar oud. Toen hij 15 jaar was tekende hij veel na uit de natuur en verzamelde hij gedroogde bloemen.

Vanaf zijn 18e jaar verdiende hij zelf de kost bij een boer, de natuur inspirrerde hem om schilder te worden. Op 20 jarige leeftijd nadat hij zijn geymnasiumdiploma had gehaald ging hij naar de kusntacademie in Wenen maar daar verveelde hij zich en heeft het niet afgemaakt.

Hij raakte onder de indruk van kunstenaar Egon Schiele. De kleuren en gebouwen van Egon Schiele leken op menselijke bezielde mensen. De muren lichtten op in het donker, hij schilderde muren alsof het de huid van een mens was. Ook de levende bomen van Kampman inspireerden hem, hij gebruikte veel in een vervloeide versmeltende kleuren.

Toen Friedrich 22 jaar werd veranderde hij zijn naam van Strowasser naar Hundertwasser. Hij was een vrijgevochten kunstenaar en architect die precies deed waar hij zin in had, hij bracht het organische terug in de strakke steriele bouwkunst. Het gebruik van kleine omkaderde vlakken en parallelle (maar niet rechte) lijnen, omdat hij geloofde dat rechte lijnen ziek maakten omdat het onnatuurlijk was en rechte lijnen niet in de natuur voorkomen. Hij had een fascinatie met de spiraal. De schilderijen van Hundertwasser kenmerken zich door het uitbundig gebruik van kleur, alle soorten materiaal en afvalpapier. Snoep en chocoladepapier maakten zijn werk feestelijk en soms naïef spontaan. Hij noemde zichzelf architectendokter omdat de harmonie tussen de natuur en de menselijke maaksels wilde herstellen. 

Aan het einde van de les zullen we een uur besteden aan het evalueren; woorden geven aan het beeld wat je hebt gemaakt. Het laatste uur kan er onder het genot van een glaasje wijn of sap nog worden doorgewerkt.

Waar; Pelmolenlaan 10A Woerden

Wanneer; Zaterdag 14 November 2020 van 10.00 tot 16.00

Kosten; 60 euro inclusief koffie, thee, sap, koek, soep met sandwiches en materiaal. 

Reserveren; kan op de website van Bloej.nl/programma

of te bellen 0624241517